Een dwarslaesie heeft ingrijpende gevolgen voor uw leven en dat van uw naasten. De gevolgen van een dwarslaesie hangen af van de hoogte van de beschadiging en de uitgebreidheid ervan. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke of totale dwarslaesie.
Revalidatie na een dwarslaesie
Afhankelijk van de aard en gevolgen van uw laesie kunnen we u klinisch of poliklinisch behandelden. Als we u poliklinisch behandelen, komt u een paar keer per week naar Heliomare. Bij een klinische behandelingen nemen we u op. De revalidatiearts bepaalt samen met u welke behandeling u krijgt en welke doelen centraal staan. De behandeling krijgt u van een multidisciplinair team, dat bestaat uit onder andere een verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en bewegingsagoog. Gedurende de hele revalidatie is er aandacht voor het leren omgaan met deze ingrijpende gebeurtenis. Hierbij betrekken we vanzelfsprekend ook uw partner en/of familie.
Stap voor stap revalideren in ons revalidatiecentrum
Meestal begint een revalidatie na een dwarslaesie met een opname in ons revalidatiecentrum. In de eerste tijd na de opname heeft u nog veel zorg nodig en bent u afhankelijk van anderen. Bovendien moet de wervelkolom nog extra beschermd worden. De behandelingen krijgt u daarom in het begin in bed op uw kamer. Als u de wervelkolom meer mag belasten, meten we eventueel een korset of halskraag aan. We beginnen met zitten in bed. Daarna komt het zitten in de rolstoel. Dat is nodig om weer te wennen aan de verticale positie van het lichaam. Langzaam gaat u meer zelf doen. Het streven is om u zo zelfstandig te maken als maar mogelijk is. Zodra het kan krijgt u de therapie op de behandelafdelingen. Als u hier nog niet zelfstandig naar toe kunt, wordt u gebracht en weer opgehaald. Naarmate u zelf meer kunt, krijgt u minder hulp en u leert u al snel handige methodes aan om uzelf zo snel mogelijk weer te kunnen verzorgen, aankleden en verplaatsen. Daarnaast is zo nodig aandacht voor communiceren, zoals lezen, schrijven, telefoneren, typen
Als dat nodig is, zetten we hiervoor hulpmiddelen in. In een later stadium bekijken we samen met u hoe u weer aan het verkeer kunt deelnemen en/of u eventueel (weer) auto kunt (leren) rijden. Tijdens de behandeling komt ook al snel de eventuele terugkeer naar werk uitgebreid ter sprake.
Wanneer kunt u na een dwarslaesie bij Heliomare revalideren?
U kunt direct na een ziekenhuisopname of als u al eerder een dwarslaesie hebt opgelopen na een hernieuwde revalidatievraag, bij Heliomare revalideren.