Een spierziekte is een aandoening die spierzwakte veroorzaakt. Het probleem kan in de spier zitten, in de aansturing van de spieren vanuit de hersenen, op de overgang van zenuw naar spier of in de zenuwen die naar de spieren gaan. Bij een spierziekte neemt de spierkracht steeds meer af waardoor verlamming kan optreden. Omdat bij een spierziekte meer lichaamsweefsels zijn aangedaan dan alleen de spieren, spreken artsen meestal over - neuromusculaire aandoeningen (NMA). Er zijn ongeveer 600 spierziekten bekend. De meeste daarvan zijn erfelijk. Iedereen, jong en oud, kan een spierziekte krijgen.
Wat zijn de gevolgen van een spierziekte?
De aard en ernst van de symptomen verschillen per spierziekte en van persoon tot persoon. Klachten kunnen beperkt zijn tot bepaalde spiergroepen of in het gehele lichaam aanwezig zijn.
Veel voorkomende verschijnselen van een (zenuw-)spierziekte zijn:
- zwakte of uitval van spieren, krachtsverlies;
- slappe armen en benen, vallen, struikelen;
- hangende oogleden, veranderde mimiek;
- evenwichtsproblemen;
- pijn, spierpijn bij inspanning, tintelingen, spierkrampen;
- slikklachten en problemen met de spijsvertering;
- veranderde spraak;
- gevoelsstoornissen;
- slaapstoornissen;
- hartklachten;
- verlamming.
De meeste spierziekten zijn progressief, ze verergeren na verloop van tijd. Sommige zijn dodelijk. Een groot deel van de mensen heeft hulpmiddelen nodig, zoals bv een rolstoel.
Een spierziekte betekent niet alleen beperking in bewegingsvrijheid. De aandoening kan alle lichaamsfuncties aantasten, van eten, drinken, lachen en communicatie, tot plassen en ademhalen. Spierziekten zijn meestal niet te genezen, behandelen is wel mogelijk.
Wat kan Heliomare bij een spierziekte voor u betekenen?
Bij Heliomare kunt u terecht voor revalidatie en begeleiding van kinderen en volwassenen met een spierziekte. Bij (zeer) jonge kinderen stimuleren wij een zo normaal mogelijke lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Bij oudere kinderen en volwassenen sturen we op zelfredzaamheid en op het zo lang mogelijk actief blijven deelnemen aan het dagelijks leven. Wij bieden ondersteuning bij de eventueel onvermijdelijk noodzakelijke aanpassingen of hulpmiddelen. In ons behandelteam werken fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog , maatschappelijk werker en revalidatiearts nauw samen.
Zo nodig leggen we contact met onderwijzend personeel. Ook geven wij naasten (ouders, gezinsleden, partner) voorlichting, begeleiding en ondersteuning. Bewegen en Sport is een belangrijk onderdeel van de behandeling.