De Boog te Heerhugowaard biedt een ontwikkelplek voor kinderen met autisme, die om welke reden dan ook geen aansluiting (meer) vinden bij het onderwijsaanbod in de regio.
De Boog biedt een unieke vorm van onderwijs in combinatie met zeer intensieve begeleiding. De Boog is een locatie van Heliomare De Alk, waarin we samenwerken met Esdégé Reigersdaal. Binnen de samenwerking verzorgt Esdégé Reigersdaal de begeleiding en ondersteuning van deze leerlingen. Het onderwijs wordt gegeven door leerkrachten van de Alk.
In de praktijk bestaat deze groep uit leerlingen bekend met ASS én:
- Op (speciaal) onderwijs zitten, maar er vastlopen en/of niet tot leren komen.
- Thuiszitten, omdat ze zijn uitgevallen vanuit onderwijs.
- In dagbesteding zitten, omdat ze het huidige onderwijsaanbod niet aankunnen.
Deze kinderen:
- Zijn tussen de 4 en 10 jaar oud.
- Hebben een vorm van autisme.
- Hebben de potentie om binnen een onderwijssetting zich te ontwikkelen en te leren.
- Hebben een disharmonisch ontwikkelingsprofiel
- Worden ondersteund door een systeem dat de CSL benadering uit wil voeren
- Hebben de meest intensieve onderwijszorg ondersteuningsbehoefte.
Er is een rijk aanbod voor een groot deel van de kinderen met autisme in de regio. Voor een bepaalde groep kinderen is echter nog nét iets anders nodig. Zij lopen vast in het huidige aanbod. Contact en spel zijn belangrijke instrumenten om te werken aan de individuele doelen van het kind op de Boog, via de ontwikkelingsmethode van de ABBLS. Contact gericht spelen (CSL) en Growing Minds hebben als eerste basis een onvoorwaardelijk accepterende houding naar het kind.
Doelstelling
De Boog is een behandel- en onderwijslocatie. Daarom behouden de leerlingen hun leerplicht en hebben ze toegang tot leermiddelen om te oefenen. Een plek op De Boog is altijd tijdelijk, de richtlijn is 3 jaar.
Het doel is om de kinderen in een veilige vertrouwde omgeving door middel van intensieve begeleiding, maatwerk te bieden op onder andere emotioneel, cognitief, sensorisch, communicatief en sociaal gebied. Door middel van intensieve begeleiding (individueel en in de groep) en afstemming met de kinderen, ouders en begeleiders in een multidisciplinaire setting, is het doel dat kinderen zich aan kunnen sluiten bij de maatschappij, in onderwijs dan wel dagbesteding.
Artikel over De Boog, verschenen in het Nieuwsblad Heerhugowaard.