Na een korte ziekenhuisopname vanwege een herseninfarct tien jaar geleden, volgde ik een revalidatieprogramma bij het Spaarne Gasthuis en dacht daarna mijn leven weer op te pakken. Dat bleek in de praktijk toch niet zo gemakkelijk te gaan. Ik was veel moe en daardoor overprikkeld en had problemen met plannen en organiseren. Dat was het begin van een heel intense tijd die tien jaar duurde.
De dagen dat ik niet goed functioneerde werden soms een week en in de weekenden was ik volledig uitgeteld en daardoor kon ik met mijn partner vaak weinig ondernemen. Ik had op maandag eigenlijk ook niet voldoende energie om weer te werken. Toen mijn 0-urencontract afliep, belandde ik in de WW. Een jaar later kreeg ik een vast contract in de kinderopvang. Alleen bleek werken toch niet echt goed te gaan. Dat resulteerde drie jaar later in een ‘burn-out’, waardoor ik een jaar niet kon werken.
Gezin
Mijn partner Marloes en ik wilden samen graag een gezin. En we kregen in vijf jaar tijd twee zonen. Een krap half jaar na de geboorte van onze tweede zoon viel ik flauw en liep een zware hersenschudding op. Dat was de druppel en de al kwetsbare balans sloeg door naar de kant, dat het zowel thuis als op het werk niet meer ging. Het werd vervolgens een ingewikkeld proces, totdat het UWV jaren later concludeerde dat betaald werk voor mij geen optie meer is. In 2022 werd mij een IVA uitkering toegekend.
Behandelprogramma Hersenz
In wanhoop is mijn partner gaan zoeken op internet. Zij vond dat Heliomare het behandelprogramma Hersenz aanbiedt. Daar heb ik in twee jaar alle modules gevolgd en dat heeft mij en ons gezin goed gedaan. Tijdens dat programma had ik een thuisbehandelaar die later mijn ambulant begeleider werd. En daar zijn we tot op heden heel blij mee, want zowel door wat ik tijdens het behandelprogramma had geleerd als door de begeleiding thuis, ontstond meer balans in ons gezin.
Begeleiding thuis (ambulante begeleiding)
Ik ervaar veel steun van de ambulant begeleider van Heliomare. We bespreken wat goed gaat en wat minder goed loopt en hoe we als partners en ouders de rust in ons gezin houden. Ze helpt mij ook bij mijn administratie, zoals het aanvragen van een invalidenparkeerkaart. Én ze ging mee op gesprek bij een museum, waar ik nu elke woensdagmiddag als vrijwilliger werk.
Ook mijn partner heeft baat bij de ondersteuning. Zij gaat soms met de ambulant begeleider een rondje lopen. Dan kan zij even stoom afblazen. De begeleider haalt daar weer mooie doelen uit om samen aan te werken. Zij is bij ons betrokken, aardig, sociaal en professioneel en ze denkt al vier jaar met ons mee. Daar is ze heel goed in. Ze denkt mee hoe we de komende week invullen, wie er kookt en welke praktische zaken er geregeld moeten worden. We hebben onlangs met elkaar de zolder opgeruimd, want dat schiet er door de veelheid van dingen in ons gezin weleens bij in. Ik ervaar de ambulante begeleiding echt als een zegen!
Meer weten over Ambulante begeleiding?
Heliomare biedt ambulante begeleiding bij cliënten thuis in de regio’s Zaanstreek/Waterland, Amsterdam, Kennemerland en Amstelland en Meerlanden en een deel van de Bollenstreek. Zie de pagina Ambulante begeleiding op deze website. Ambulante begeleiding is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, MS en andere chronische aandoeningen. De bekostiging loopt via de gemeenten (WMO) en in minder voorkomende gevallen Wlz.
Weten hoe cliënten onze dienstverlening ervaren? Bekijk dan de samenvatting van het cliënttevredenheidsonderzoek.