Anne Beij-Kool (36) kreeg op haar achtentwintigste na een enkelbreuk steeds meer problemen met lopen. Haar fysiotherapeut sloeg alarm, waarna ze via de huisarts in het ziekenhuis belandde. Anne: "Na een week opname ging ik naar huis met de diagnose multiple sclerose (MS) en de instelling: 'Ik zie het wel.'
"Na de opname in het ziekenhuis had ik regelmatig terugvallen, wat ze bij MS 'schubs' noemen. Ik volgde ik een poliklinisch revalidatietraject bij een revalidatiecentrum waarbij ik weer leerde traplopen en om verschillende hulpmiddelen te gebruiken. In de jaren die volgden, kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten. Ik had goede en slechte dagen, wat ik lastig vond als ik leuke dingen wilde doen. Mijn linker been deed op een gegeven moment ondraaglijk pijn, ondanks medicatie en behandelingen op de pijnpoli. Na mijn ziekenhuisweek ontmoette ik mijn huidige echtgenoot. We trouwden en verhuisden naar de IJmond. Door de pijn ervaarde ik ook angst om te bewegen. Ik maakte voornamelijk gebruik van een rolstoel of lag op bed. Ook kreeg ik blaasklachten. Ik voelde me radeloos, verdrietig en ook schuldig naar mijn echtgenoot. Ik begon onze toekomst wat somber in te zien.
MS carrousel
In mijn radeloosheid ontdekte ik Heliomare. In eerste instantie ging ik daar naartoe met het idee het pijnrevalidatie te volgen. De revalidatiearts verwees mij eigenlijk direct naar het behandelteam dat mensen met MS behandelt. Ik werd gezien in de 'MS-carrousel, waarbij je in een dagdeel een aantal professionals ziet en spreekt die ook onderzoek doen. Het voelde meteen als een redding: ik werd eindelijk gehoord en gezien.
Andere mindset en dagstructuur
Het behandelteam gaf me geen ruimte om in angst te blijven hangen. Mijn 'waarom?' dat ik bij alles vroeg, maakte plaats voor actie. Ze pakten me flink aan, haalden me uit mijn rolstoel en daagden me uit mijn grenzen te verleggen. Ik heb zo vaak gedacht: 'Jullie zijn gek!', maar langzaam kwam ik uit mijn kramp en maakte ik vorderingen. Met mijn blaasklachten kwam ik bij de continentieverpleegkundige die mij voorlichting en tips gaf. Ook de MS-verpleegkundige sprak ik regelmatig. Ik deed verschillende therapieën, zoals fysiotherapie, ergotherapie, fitness en zwemmen. Een vol programma, met het gaf steeds meer voldoening! De rolstoel werd vervangen door krukken en ik ging fietsen met een driewieler. Ik ging ook weer autorijden. En ik bouwde mijn (pijn)medicatie af! Ik kreeg langzamerhand een andere dagstructuur en ook mijn mindset veranderde. Ik ging de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien.
MS-verpleegkundige
Mijn revalidatiebehandeling duurde een half jaar. Nu heb ik in mijn woonomgeving nog fysiotherapie en om de 3-4 maanden contact met de MS-verpleegkundige van Heliomare. Mijn grootste overwinning? Weer kunnen fietsen! Als kind had ik er al een hekel aan omdat het lichamelijk beroerd voelde, maar nu geniet ik ervan. Ik heb mijn onafhankelijkheid terug en voel me mentaal veel sterker."
Meer weten over ons behandelprogramma bij multiple sclerose?
Bekijk wat er bij Heliomare mogelijk is op het gebied van revalidatiebehandeling op onze website, of bel met ons aanmeldpunt voor informatie. T 088 920 92 00