Brandwonden
De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloedvaten. Bij een verbranding worden die lagen door chemische stoffen of thermische inwerking, zoals door vuur of heet water beschadigd. Brandwonden zijn ernstige verwondingen en kunnen blijvende schade veroorzaken. De diepte van de brandwond hangt af van de temperatuur, de inwerkingstijd van de hitte op de huid en de oorzaak van de verbranding (bijvoorbeeld hete vloeistof of vuur). Al boven een temperatuur van ongeveer 40° Celsius beschadigt de huid.
Wat zijn de gevolgen van brandwonden?
Bij verbranding verliest de huid een deel van haar vitale functies. De gevolgen daarvan zijn;
- 'warmteverlies', het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden;
- 'vochtverlies', de huid kan het vocht niet tegenhouden en
- 'infectiegevaar'; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.
In het ziekenhuis vinden de eerste behandelingen plaats. Verzorging van de wond is hierbij het meest belangrijk. Het komt herhaaldelijk voor dat een brandwondenslachtoffer na de eerste lange ziekenhuisopname tientallen keren terug moet komen voor vervolgoperaties. De littekens zorgen voor vergroeiingen die meestal alleen met operaties weer te verhelpen zijn. Operaties kunnen ook nog in een later stadium plaatsvinden als sprake is van verklevingen of vergroeiingen.
Wat kan Heliomare bij revalidatie en brandwonden voor u betekenen?
In samenspraak met de specialisten van het brandwondencentrum van Beverwijk, biedt Heliomare revalidatie na brandwonden. Dat is geen programma op maat. Het revalidatieprogramma is afhankelijk van de ernst van de brandwonden en de periode waarin de brandwonden zijn opgelopen. Niet alleen de lichamelijke revalidatie is hierbij van belang, maar ook psychisch wordt aandacht besteed aan de behandeling van brandwonden.
Heliomare biedt ondersteuning op de volgende gebieden: