Psychomotorische retardatie
Psychomotoriek is de wisselwerking tussen psyche (hersenactiviteit: denken, emoties en gedrag) en motoriek (bewegingsfunctie van het lichaam).Met onze psyche bedenken we allerlei bewegingen en via de motoriek kunnen we ze uitvoeren. Dat varieert van houdingen aannemen, lopen, gebarentaal, mimiek tot spreken. Dit alles leren we als kind al doende en spelenderwijs. Als dat proces niet goed verloopt, is er kans op ontwikkelingsachterstand ofwel psychomotorische retardatie (achterstand). Mogelijke oorzaken zijn aandoeningen van de zintuigen, het zenuwstelsel of het houdings- en bewegingsapparaat. Soms beweegt een kind te weinig of is er geen duidelijke aanleiding.
Wat zijn de gevolgen van psychomotorische retardatie?
Bij een psychomotorische achterstand (retardatie) heeft uw kind problemen met de grove of de fijne motoriek, of met beide:
- De grove motoriek omvat alle bewegingen met armen, benen en hoofd. Bij grofmotorische stoornissen heeft uw kind moeite met bewegingen als zwaaien, kruipen, lopen, klimmen, springen, gooien, vangen.
- De fijne motoriek omvat het bewegen met vingers en handen en een oog-handcoördinatie. Bij fijnmotorische stoornissen heeft uw kind moeite met vaardigheden als veters strikken, kleuren, knippen.
Psychomotorische retardatie heeft grote invloed op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen.Vaardigheden aanleren gaat moeizaam. Kinderen kunnen bepaalde bewegingen niet maken of zijn er onhandig in. Dat zien ze ook als ze met leeftijdsgenootjes spelen of later op school tijdens de gymles. Dat is vaak een pijnlijke ervaring die een gezond gevoel van eigenwaarde kan ondermijnen.
Wat kan Heliomare bij psychomotorische retardatie voor u betekenen?
Bij Heliomare kunt u terecht voor de behandeling van kinderen metpsychomotorische retardatie. Voor kinderen tot 4 jaar hebben we een speciale aanpak die we ‘vroegbehandeling’ noemen. Dit omvat het vroegtijdig onderkennen en behandelen van stoornissen en beperkingen die de ontwikkeling van uw kind belemmeren. De behandeling vindt plaats in peutergroepen. De kinderen volgen een geïntegreerd programma dat gericht is op hun verstandelijke, motorische, communicatieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling. In het behandelteam werken de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en groepsleiding nauw samen. We stellen met de ouder(s) het behandelplan op en besteden veel aandacht aan gezinsbegeleiding.
verwijzenIk ben professional en wil een verwijzing doen Ik wil me
aanmeldenIk wil me aanmelden
Heliomare biedt ondersteuning op de volgende gebieden: