Heliomare heeft voor kinderen en jongeren van 6 tot 21 jaar met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) de Observatiegroep op de locatie Heemskerk. In deze groep volgen de leerlingen een intensief, individueel op maat gemaakt onderwijs- en revalidatieprogramma. Dit programma duurt minimaal 2 tot maximaal 10 maanden.
Wat houdt de Observatiegroep in?
Soms blijkt dat een kind na een ongeval of langdurige ziekte niet zo maar het onderwijs in de oude klas kan oppakken. In dat geval kan uw kind een paar maanden onderwijs volgen bij Heliomare. In die periode testen wij met extra onderzoek en observatie de lichamelijke en verstandelijke mogelijkheden van uw kind. Ook bekijken we of uw kind op school of thuis hulpmiddelen nodig heeft die de ontwikkeling van uw kind kunnen ondersteunen.
Binnen een termijn van 10 maanden is duidelijk wat de onderwijsbelasting en -mogelijkheden van de leerling zijn én welke vorm en niveau van onderwijs het best passend is. Ons advies is gebaseerd op observatie, diagnostiek, begeleiding en behandeling. In gezamenlijk overleg met u en uw kind besluiten we wat haalbaar en wenselijk is.
Voor wie?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan ontstaan door bijvoorbeeld een schedeltrauma na een ongeval, na een infectie, hersenbloeding of hersentumor. Leerlingen van 6 t/m 21 jaar die als gevolg hiervan problemen ondervinden in terugkeer naar school of na verloop van tijd nauwelijks of moeizaam naar school kunnen, komen in aanmerking voor een indicatie voor de observatiegroep.
Door wie?
Leerkrachten die gespecialiseerd zijn in NAH verzorgen samen met een leraar-ondersteuner de (individuele) begeleiding van de leerlingen in de groep. Aan de groep is een revalidatiearts verbonden, die de leerling en het team begeleidt. Samen met de neuropsycholoog, maatschappelijk werker, gezinsondersteuner, logopedist, fysiotherapeut en ergotherapeut vormen we het team van de NAH Observatiegroep.
Wil je in contact komen met het team? Mail naar: observatiegroepnah@heliomare.nl