Speciaal onderwijs bij ernstige meervoudige beperking (EMB)
Bekijk hier de actuele beschikbare onderwijsplekken voor schooljaar 2024-2025.
Kinderen van 6 tot en met 12 jaar met een ernstige meervoudige beperking (EMB), en kinderen met het niveau ‘laag tot zeer moeilijk lerend’, kunnen bij Heliomare onderwijs volgen samen met een revalidatieprogramma. Deze combinatie is op meerdere locaties mogelijk. De leerlingen ontwikkelen zich in hun eigen tempo, op hun eigen manier, in een veilige leeromgeving. Wij zorgen voor een goed evenwicht tussen veiligheid en uitdaging. De activiteiten op onderwijskundig gebied zijn zowel zin- als betekenisvol. Onderwijs, begeleiding en revalidatiebehandeling zijn toekomstgericht: we stimuleren zoveel mogelijk de mogelijkheden van onze leerlingen. Alles draait om het ontwikkelen van de (zelf)redzaamheid van uw kind.
Speciaal onderwijs Leerweg 3 in combinatie met revalidatiebehandeling
Het traject dat leerlingen met een ernstige meervoudige beperking volgen bij Heliomare noemen we Leerweg 3. Deze leerweg bestaat uit speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Het onderwijsprogramma van Leerweg 3 is opgebouwd rond de thema’s:
- muziek;
- sensomotoriek, bewegen;
- sociale vaardigheden;
- taal, lezen en communicatie;
- computervaardigheden (‘Op Maat’);
- expressie (handvaardigheid en drama).
De kinderen hebben doorgaans les in groepsverband. Een paar keer per week zijn twee of drie behandelaars van verschillende vakgroepen in de groep aanwezig. Zij geven zoveel mogelijk therapie in de groep. Daarnaast krijgen kinderen ook een individuele revalidatiebehandeling in daarvoor bestemde ruimtes. De revalidatiearts bekijkt uw kind jaarlijks en bespreekt met u de voortgang en uw vragen. Samen met u regelen we aan het eind van de schoolperiode de vervolgsituatie voor uw kind. Meestal is dit een vorm van dagbesteding. Wanneer uw kind onze school verlaat, kan het zo zelfstandig mogelijk functioneren.
Wanneer kunt u terecht bij Heliomare Onderwijs?
Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs werken samen in regionale samenwerkingsverbanden. Leerlingen die niet in de onderwijsprofielen van het regulier onderwijs vallen krijgen via het samenwerkingsverband een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV) die recht geeft op een plaats in het speciaal onderwijs (so). Heliomare neemt in Noord-Holland deel aan 8 samenwerkingsverbanden. Voor onderwijs bij Heliomare heeft uw kind een geldige TLV nodig van een samenwerkingsverband.
vraag stellenIk wil een vraag stellen
- Autisme
- Cerebrale parese
- Verstandelijke beperking
- Chronische aandoening
- Lichamelijke handicap of beperking
- Spina bifida
- Meervoudige handicap
- Spierziekte
- Chronische vermoeidheid
- Spasticiteit
Van 4 t/m 12 jaar
THEMA Onderwijs LOCATIES
Kinderen met een ernstig meervoudige beperking hebben voor het volgen van onderwijs extra ondersteuning nodig. Voor deze extra zorg is het onderwijs- en ondersteuningsbudget van Heliomare veelal niet toereikend. In zo’n geval dienen wij samen met de ouder(s) of verzorger(s) een aanvraag in voor vergoeding van de extra zorgkosten. Ofwel bij het regionale zorgkantoor of bij de gemeente waarin de leerling woont. |