Bekijk hier de actuele beschikbare onderwijsplekken voor schooljaar 2024-2025.
Jongeren tussen 13 en 20 jaar met een (lichamelijke, verstandelijke, sociaal-emotionele of meervoudige) beperking of autisme spectrumstoornis kunnen bij Heliomare voortgezet speciaal onderwijs volgen. Voor leerlingen voor wie duidelijk is dat zij na hun basisschooltijd naar een centrum voor dagbesteding gaan, is voortgezet speciaal onderwijs richting dagbesteding mogelijk (uitstroomprofiel Dagbesteding).
Onderwijs gericht op dagbestedingsactiviteiten bij Heliomare
Bij Heliomare is iedere leerling uniek. Onze werkwijze is zoveel mogelijk aangepast aan de wensen, behoeften en mogelijkheden van de jongere. Bij het voortgezet speciaal onderwijs met toeleiding naar dagbesteding richten we ons vooral op persoonlijke vorming. Uw kind leert tijdens de schoolperiode allerlei vaardigheden die van pas komen bij werk- en dagactiviteiten, wonen, vrijetijdsbesteding en burgerschap
Binnen de richting Dagbesteding zijn de volgende activiteiten mogelijk:
- arbeidsmatige dagactiviteiten;
- dagbestedingsactiviteiten, gericht op de ontwikkeling van de jongere, op oefening en behoud van vaardigheden;
- belevingsgerichte activiteiten in een verzorgende en veilige situatie, met kansen en stimulansen voor contact of interactie met de omgeving.
Bij de toeleiding naar Dagbesteding hoort ook ervaring opdoen buiten de school. We zoeken voor elke leerling een passende ervaringsplek. Dat kan in een dagbestedingscentrum, in een zorgboerderij of in een atelier zijn. Zo leert uw kind wennen aan de dagactiviteiten die het na de schoolperiode zal uitvoeren. Deze vervolgsituatie is bij het afronden van de opleiding voor elke leerling al bekend. Dat is ofwel een plaats in een dagactiviteitencentrum, in een zorgboerderij, in een atelier of een andere vorm van een beschermde werkplek of vrijwilligerswerk. In ieder geval een plek waar uw kind op een plezierige en zinvolle manier overdag tijd kan doorbrengen. Daarnaast is overleg met ouders over de woonsituatie van leerlingen.
Onderwijs gericht op arbeidsmatige dagactiviteiten
Leerlingen die vormen van beschermd werk, onbetaald (groeps) werk, vrijwilligerswerk of andere vormen van onbetaald werk kunnen doen, nemen deel aan onderwijsrichting Arbeidsmatige dagbesteding. Het onderwijs in dit programma is gericht op een brede persoonlijke vorming, op deelname aan de maatschappij en op het vinden van een passende werkplek. Zelfredzaamheid en het ontwikkelen van talenten zijn belangrijke doelen.
Wanneer kun je terecht bij Heliomare?
Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs werken samen in regionale samenwerkingsverbanden. Heliomare neemt in Noord-Holland deel aan 8 samenwerkingsverbanden. Wil je bij Heliomare voortgezet speciaal onderwijs met de richting Dagbesteding volgen? Dan heb je een geldige ‘toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV ) nodig van een samenwerkingsverband.