Voortgezet speciaal onderwijs: toeleiding naar werk
Bekijk hier de actuele beschikbare onderwijsplekken voor schooljaar 2024-2025.
Ben je tussen 13 en 20 jaar en heb je een (lichamelijke, verstandelijke, sociaal-emotionele of meervoudige) beperking of autisme spectrumstoornis? Dan kun je bij Heliomare terecht voor voortgezet speciaal onderwijs met toeleiding naar werk. De uitstroomrichting Arbeid is bedoeld voor leerlingen die voldoende mogelijkheden hebben om te functioneren op de arbeidsmarkt, maar geen VMBO- of HAVO-diploma kunnen halen.
Toeleiding naar werk en de arbeidsmarkt bij Heliomare
Bij Heliomare is iedere leerling uniek. Onze werkwijze is zoveel mogelijk aangepast aan jouw wensen, behoeften en mogelijkheden. Tijdens je schoolperiode krijg je extra ondersteuning wanneer dat door je beperking of aandoening nodig is. In Heemskerk hebben we ons leerwerkbedrijf WIM waar je vaardigheden leert als opstap naar werk.
Wat mag je bij Heliomare verwachten van het voortgezet speciaal onderwijs uitstroomrichting Arbeid?
- Het onderwijs is gericht op je persoonlijke vorming en deelname aan de maatschappij. Je leert vaardigheden die van pas komen bij werk, wonen, vrijetijdsbesteding en burgerschap.
- Je maakt tijdens je opleiding met ons een portfolio. Dit is een map waarin je beschrijft wat je kunt, waaruit dat blijkt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen. Dit verbetert je kans op de arbeidsmarkt.
- Je behaalt passende beroepskwalificaties (zoals: werken in het groen, met dieren, in het magazijn, aan de balie, in de winkel, medewerker keuken, schoonmaak in een groot huishouden).
- Je krijgt algemeen vormend onderwijs (avo) en volgt vakken als Nederlands, rekenen, lichamelijke opvoeding en culturele vorming. Deze avo-vakken sluit je af met een examen van het IVIO (Instituut voor Individuele Ontwikkeling).
- Je doet werkervaring op buiten de school. Je krijgt een stageplek en stagebegeleiding, zodat je leert deelnemen aan het arbeidsproces. Dat kan ook bij ons leerwerkbedrijf WIM in Heemskerk.
- Na de opleiding heb je een passende arbeidsplaats of vrijwilligerswerk. Hierbij werkt Heliomare College samen met Heliomare Arbeidsintegratie.
- Na je schoolperiode is je toekomstige woonsituatie duidelijk. Vaak is in overleg met je ouder(s)/verzorger(s) een woonvorm geregeld.
Wanneer kun je terecht bij het Heliomare?
Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs werken samen in regionale samenwerkingsverbanden. Heliomare neemt in Noord-Holland deel aan 8 samenwerkingsverbanden. Wil je bij Heliomare voortgezet speciaal onderwijs in het uitstroomprofiel Arbeid volgen? Dan heb je een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV ) nodig van een samenwerkingsverband.
vraag stellenIk wil een vraag stellen
- Autisme
- Cerebrale parese
- Verstandelijke beperking
- Chronische aandoening
- Lichamelijke handicap of beperking
- Spina bifida
- Meervoudige handicap
- Spierziekte
- Chronische vermoeidheid
- Spasticiteit
- Gedragsproblemen
Van 12 t/m 18 jaar
18 jaar en ouder
THEMA Onderwijs LOCATIESVisie op leren en toeleiding naar werk
Waarom wij leerlingen toeleiden naar werk en hoe wij dat doen kunt u lezen in ons visiedocument ‘Leren voor Werk’.