Eet- en drinkadvies en behandeling voor kinderen en jongeren
Als uw kind eten en/of drinken stelselmatig weigert of niet kan verwerken, voelt u zich vaak machteloos en maakt u zich zorgen. Elke maaltijd kan ook een worsteling betekenen en de sfeer binnen het gezin beïnvloeden. Bent u ten einde raad? Dan kan het eetteam van Heliomare uitkomst bieden. Dit team (revalidatiearts, orthopedagoog, logopedist en diëtist) onderzoekt alle factoren die een rol kunnen spelen bij de eet- en drinkproblemen van uw kind. Na afloop krijgt u adviezen voor de aanpak van de problematiek. Ons doel is dat eten en drinken voor uw kind en uw gezin een ontspannen aangelegenheid is.
Observatie en behandeling door het eetteam van Heliomare
Waarom uw kind niet wil of niet kan eten en/of drinken, kan meerdere oorzaken hebben. Lichamelijke beperkingen bijvoorbeeld, maar ook gedragsmatige of sociale factoren. Soms is het een complex probleem. De eerste stap is daarom inzicht krijgen in de situatie van uw kind. Hoe gaat het eetteam van Heliomare te werk?
- Het traject start met een observatieperiode. De revalidatiearts, orthopedagoog, logopedist en (soms) de diëtist onderzoeken wat bij uw kind aan de hand is (diagnostiek). Zo nodig raadplegen ze externe deskundigen, zoals kinderarts, gastro-enteroloog of kinderpsychiater.
- Na een grondige analyse van alle bevindingen stelt het eetteam een advies of een behandelvoorstel op. Dit bespreken we met u en (zo mogelijk) met uw kind.
- Als u kiest voor een vervolgtraject komt uw kind, altijd samen met u als ouder(s), naar Heliomare voor instructies en/of behandeling door het eetteam. Wanneer u en uw kind niet in regio van Heliomare wonen, krijgt u een verwijzing naar een behandelaar elders. Het eetteam blijft ondersteuning bieden.
Wanneer kunt u bij het eetteam van Heliomare terecht?
Met een verwijzing van huisarts of medisch specialist kunt u een afspraak maken met de kinderrevalidatiearts. Deze bekijkt of uw kind voor onderzoek bij ons eetteam kan komen. Ook professionals kunnen advies aanvragen en/of een kind aanmelden. Kinderen met eetproblemen door kinderpsychiatrische problematiek verwijzen wij door naar andere instellingen.
aanmeldenIk heb een verwijzing en wil een afspraak maken of aanmelden Ik wil een
vraag stellenIk wil een vraag stellen Ik wil iemand
verwijzenIk ben professional en wil een verwijzing doen
- Beroerte (CVA)
- Cerebrale parese
- Chronische aandoening
- Lichamelijke handicap of beperking
- Spasticiteit
- Spierziekte
Van 0 t/m 4 jaar
Van 4 t/m 12 jaar
Van 12 t/m 18 jaar
THEMA Revalideren LOCATIESKosten behandeling, verwijzing, identificatie
Bij verwijzing door huisarts of medisch specialist vergoeden zorgverzekeraars meestal de kosten vanuit de basiszorgverzekering. Aanvullende informatie over de kosten van uw behandeling, verwijzing en identificatie.
Wachttijden
Het is mogelijk dat voor uw behandeling een wachttijd van toepassing is. Deze vindt u in het overzicht van wachttijden voor klinische revalidatie en poliklinische revalidatie.