Revalideren bij amputatie
Als u (een deel van) uw been moet missen, heeft dit ingrijpende gevolgen voor uw leven en dat van uw naasten. Zo heeft de amputatie gevolgen voor uw balans, staan en lopen en daarmee voor veel alledaagse handelingen. Bovendien is het vaak moeilijk de amputatie gevoelsmatig te accepteren en verwerken, terwijl dit belangrijk is om uiteindelijk weer optimaal te kunnen functioneren. In ons revalidatiecentrum kunt u leren lopen en leven met een prothese.
Revalideren na een amputatie bij Heliomare
Met onze revalidatie willen we ervoor zorgen dat u thuis, op uw werk of school en in de vrije tijd zo goed mogelijk kunt functioneren. Bij Heliomare krijgt u een vast behandelteam, waarmee u een revalidatiedoel en -plan vaststelt. Hierbij houden we rekening met uw ziektegeschiedenis, stompconditie en de te verwachten functionele mogelijkheden. In de eerste fase van uw revalidatie staat de genezing van uw wond en een goede vorming van uw stomp centraal. U leert:
- de stomp te oefenen en te verzorgen;
- een aantal praktische vaardigheden, zoals het omgaan met speciale stompkousen;
- uw spieren te trainen en uw conditie te verbeteren;
- uzelf te redden zonder prothese (met een rolstoel of loophulpmiddel).
Zodra uw wonden zijn genezen en uw conditie dat toelaat, start u samen met onze fysiotherapeuten met de looptraining. Tijdens de looptraining gebruiken we eerst een oefenprothese. Als uw stomp de goede vorm heeft, krijgt u een eigen prothese. U leert langzaam wennen aan het dragen van een prothese. Hierbij houden we uw stomp goed in de gaten. U leert ook zelf uw stomp te controleren. De behandeling richt zich verder op uw functioneren in het dagelijks leven, hierbij is aandacht voor:
- dagelijkse handelingen;
- sportactiviteiten;
- uw werksituatie;
- vervoer, verkeer, fietsen/autorijden;
- verwerking van deze op vele vlakken ingrijpende gebeurtenis.
Wanneer kunt u bij ons revalideren na een amputatie?
U kunt bij Heliomare terecht voor revalidatie na een amputatie als u een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist heeft. Tijdens uw revalidatie woont u thuis. Soms is het door de thuissituatie, problemen met de stomp of conditie en moeilijkheden met het lopen met een prothese niet mogelijk om vanuit huis te revalideren (poliklinische revalidatie). In dat geval kunt u tijdens uw revalidatie in ons revalidatiecentrum verblijven (klinisch revalidatie).
aanmeldenIk heb een verwijzing en wil een afspraak maken of aanmelden Ik wil iemand
verwijzenIk ben professional en wil een verwijzing doen Ik wil een
vraag stellenIk wil een vraag stellen
18 jaar en ouder
Van 12 t/m 18 jaar
THEMA Revalideren LOCATIESHoe blijf je fit na een beenamputatie
Handboek voor een fit en actief bestaan voor mensen met een beenamputatie. Experts uit praktijk en wetenschap leggen uit waarom een goede fitheid belangrijk is om goed te functioneren na een beenamputatie. Te bestellen in onze webshop.
Kosten behandeling, verwijzing, identificatie
Bij verwijzing door huisarts of medisch specialist vergoeden zorgverzekeraars meestal de kosten vanuit de basiszorgverzekering. Aanvullende informatie over de kosten van uw behandeling, verwijzing en identificatie.
Wachttijden
Het is mogelijk dat voor uw behandeling een wachttijd van toepassing is. Deze vindt u in het overzicht van wachttijden voor klinische revalidatie en poliklinische revalidatie.