Zitadvies bij rolstoelgebruik
Wanneer u voor het dagelijks leven afhankelijk bent van een rolstoel, is het belangrijk dat u goed zit. Als rolstoelgebruiker doet u immers alle dagelijkse dingen zittend. Verkeerd zitten kan leiden tot pijn, vermoeidheid, beperking en zelfs doorzitplekken (decubitus). Een goede zithouding voorkomt complicaties en vergemakkelijkt uw dagelijkse handelingen. Optimaal zitten in een rolstoel is mogelijk. Voor een persoonlijk zitadvies kunt u terecht bij Heliomare revalidatiecentrum. Wij hebben een ZitAdviesTeam (ZAT) voor kinderen/jongeren en een ZitAdviesTeam (ZAT) voor volwassenen.
Zitadvies door de ZitAdviesTeams van Heliomare
In onze ZitAdviesTeams werken de revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, revalidatietechnicus en zo nodig de wondverpleegkundige nauw samen. Zij zoeken samen met u naar een manier van zitten die voor u comfortabel en optimaal is. Daarbij spelen uw aandoening, uw rolstoel en uw dagelijkse activiteiten een rol. Een persoonlijk zitadvies duurt ongeveer anderhalf uur. Het onderzoek bestaat uit:
- gesprekken over uw aandoening of diagnose, uw fysieke gesteldheid, uw dagelijkse activiteiten en de hulpmiddelen die u gebruikt;
- zonodig een zitdrukmeting, waarbij we met moderne meetapparatuur uw zitdruk in kaart brengen, zo nodig veranderingen aan uw rolstoel of kussen aanbrengen om een juiste drukverdeling te krijgen;
- een analyse van uw zithouding; bij kinderen en jongeren houden we rekening met hun groei en ontwikkeling.
Na afloop krijgt u aanbevelingen voor een optimale zit in uw rolstoel. Hierbij zijn uw zithouding, uw basishouding voor het doen van handelingen, zitondersteuning en zitdrukverdeling op elkaar afgestemd. U krijgt een rapport met de bevindingen en aanbevelingen met foto's van uw zithouding vóór en na het zitadvies. Het kan zijn dat wij u vragen om nog een keer op controle te komen. Het zitadvies verkleint de kans op complicaties en is de basis voor eventuele voorzieningen of aanpassingen. Het is geen advies voor een rolstoel.
Wanneer kunt u bij Heliomare terecht voor een zitadvies bij rolstoelgebruik?
U vraagt een zitadvies aan bij de revalidatiearts van Heliomare. De revalidatiearts bekijkt of u (of uw kind) in aanmerking komt voor een zitadvies.
aanmeldenIk heb een verwijzing en wil een afspraak maken of aanmelden Ik wil iemand
verwijzenIk ben professional en wil een verwijzing doen Ik wil een
vraag stellenIk wil een vraag stellen
- Amputatie
- Beroerte (CVA)
- Cerebrale parese
- Decubitus
- Dwarslaesie
- Guillain Barré syndroom
- Lichamelijke handicap of beperking
- Multiple sclerose
- Spierziekte
Van 12 t/m 18 jaar
Van 4 t/m 12 jaar
18 jaar en ouder
THEMA RevaliderenAls rolstoelgebruiker (maar ook als partner of ouder van) is het lastig om objectieve informatie te vinden over de geschiktheid van een rolstoel. Linda Valent (ergotherapeut en bewegingswetenschapper bij Heliomare) heeft daarom het initiatief genomen een website te ontwikkelen die rolstoelgebruikers informeert over de geschiktheid van een rolstoel www.checkjezit.nl
De website is mede mogelijk gemaakt door dat rolstoelgebruikers hun ervaringen delen. Zij geven in korte filmpjes tips over de aanmeting en afstelling van hun rolstoel en laten zien waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt.
Kosten behandeling, verwijzing, identificatie
Bij verwijzing door huisarts of medisch specialist vergoeden zorgverzekeraars meestal de kosten vanuit de basiszorgverzekering. Aanvullende informatie over de kosten van uw behandeling, verwijzing en identificatie.
Voor een rolstoeladvies kunt u terecht bij uw gemeente. Heliomare ErgoABC kan optreden als adviseur van de gemeente. Meer informatie daarover vindt u bij Advisering hulpmiddelen (ErgoABC)