LOTkeuzehulp een uitkomst voor (dreigende) thuiszitters
In Nederland volgen 6 op de 1.000 kinderen en jongeren om uiteenlopende redenen geen onderwijs. Totaal zo’n 15.000. Daarnaast dreigen ook kinderen uit te vallen, bijvoorbeeld doordat er in het voortgezet onderwijs minder compensatie en hulp is dan in het basisonderwijs. Het Heliomare Interventie Team Thuiszitters (H.ITT) ging op zoek naar digitale hulpmiddelen waarmee deze kinderen en jongeren geholpen zijn.
Op basis van de ondersteuningsbehoeften die deze kinderen en jongeren hebben om niet uit te vallen of weer aan een vorm van onderwijs deel te nemen, ontwikkelde Heliomare de LOTkeuzehulp. Met de keuzehulp kunnen de kinderen en jongeren op basis van zes categorieën kiezen welke apps hen ondersteunen. leren. Bijvoorbeeld om de dag te plannen, je beter te concentreren, emoties te leren herkennen en bij vragen over gezondheid.Bij elke categorie is met een landelijk onderzoek geïnventariseerd welke apps goed helpen. LOTkeuzehulp is ook te gebruiken door zowel kinderen en jongeren, als professionals en ouders.
Gebruik van Apps
In het onderwijs denken we bij apps vooral aan digitaal lesmateriaal. Maar (dreigende) thuiszitters lopen vaak vast op andere dingen, die ervoor zorgen dat de leerling niet eens tot leren komt. Apps kunnen dan erg helpend zijn. Bijvoorbeeld om de dag te plannen, het leerritme te bepalen, emoties te leren herkennen en reguleren, te herinneren welke spullen mee naar school moeten maar ook bij lotgenotencontact.
Zelf aan de slag met apps
Rik Lips van het Heliomare Interventie Team Thuiszitters “De grootste groep thuiszitters waar wij mee werken is gemiddeld 14 jaar en zit in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs is er vaak voldoende compensatie en hulp, maar in het VO lopen ze vast. We vinden het belangrijk dat deze leerlingen leren om zelf hun ‘struikelblokken’ aan te pakken. De leerling kan een app overal en altijd inzetten. De begeleider helpt de leerling bij het integreren van de app in zijn leven. Op deze manier kan ICT laagdrempelig helpen zelfstandigheid en autonomie te ontwikkelen. We hopen dat de LOTkeuzehulp helpt hierbij. De eerste reacties zijn erg positief!”
Innovatievraag
De LOTkeuzehulp is ontwikkeld vanuit een innovatievraag van de PO-Raad: ‘Hoe kunnen ICT hulpmiddelen succesvol ingezet worden bij (dreigende) thuiszitters in het onderwijs?’ De LOTkeuzehulp is het eindproduct van de innovatievraag, die onderdeel uitmaakt van het dossier Onderwijs en ICT van de PO-Raad.
Delen is fijn!
Heeft u tips met andere bruikbare apps (geen commerciële partijen)? Dan kunt u mailen naar lot-keuzehulp@heliomare.nl