Angsten onder ogen zien: exposure therapie voor hersenschudding
In Nederland lopen 85.000 mensen per jaar een traumatisch hersenletsel op, waarvan de meerderheid als licht (hersenschudding) wordt beschouwd. De meeste patiënten herstellen na enkele weken of maanden, maar ongeveer een op de drie patiënten ervaart langdurige cognitieve, emotionele en somatische symptomen die het dagelijks leven en de maatschappelijke participatie verstoren.
In dit project onder leiding van Maastricht University, onderzoeken we de effecten van exposure-therapie in een intens format. Tijdens exposure-therapie worden de verwachtingen van de patiënt over verwachte situaties of objecten op de proef gesteld door de gevreesde of vermeden activiteit onder veilige en gecontroleerde omstandigheden onder ogen te zien. Door herhaalde presentaties van de gevreesde of vermeden activiteit zonder dat de aversieve gevolgen optreden, leren patiënten dat de gevreesde of vermeden situatie niet schadelijk is. Doel is een afname van symptomen en een verbetering van het psychisch welzijn. Dit zal worden onderzocht door de vooruitgang te evalueren van mensen die de intensieve exposure week volgen.
Betrokken instellingen
-
Maastricht University
-
Adelante
-
Klimmendaal
Publicatie
Wijenberg, M. L., Stapert, S. Z., Verbunt, J. A., Ponsford, J. L., & Van Heugten, C. M. (2017). Does the fear avoidance model explain persistent symptoms after traumatic brain injury?. Brain injury, 31(12), 1597-1604. https://doi.org/10.1080/02699052.2017.1366551
Financiering
Subsidieverstrekker: De Hersenstichting
Looptijd
Startdatum: januari 2024
Geplande einddatum: juli 2024