Schema’s bij conversiestoornissen
Kort gezegd is een schema de ‘bril’ waardoor iemand naar zichzelf, anderen en de wereld kijkt. De kleur van die bril wordt bepaald door de ervaringen die een mens opdoet vanaf zijn vroegste jeugd tot het heden en uit zich in gedachten, gevoelens en gedrag. Belangrijke factoren bij het ontstaan van schema’s zijn de mate waarin voldaan werd aan de basisbehoeften in de kindertijd, het temperament en talent van een kind, negatieve levensgebeurtenissen en culturele invloeden. Als aan de basisbehoeften van een kind wordt voldaan, zullen zich zoveel mogelijk gezonde, aangepaste schema’s ontwikkelen die het individu in staat stellen een positief en realistisch beeld over zichzelf, anderen en de wereld te vormen. Onaangepaste schema’s ontstaan wanneer er onvoldoende wordt tegemoet gekomen aan de basisbehoeften van een kind. Echter ook de biologische grondslag van de persoonlijkheid (aangeboren karakter) speelt een rol in het ontstaan van schema’s omdat dit aangeboren karakter de manier bepaalt waarop een kind omgaat met omstandigheden.
Eigenlijk is er nog niks bekend over de onaangepaste schema’s van mensen met een conversiestoornis. In dit onderzoek vergelijken we de onaangepaste schema’s van mensen met een conversiestoornis en mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) klachten. En binnen de groep mensen met een conversiestoornis, kijken we of zij stressvolle levensgebeurtenissen hebben meegemaakt in hun leven of niet. We vergelijken de resultaten met een niet-psychiatrische doelgroep. Vervolgens kijken we of de onaangepaste schema’s van de verschillende groepen van elkaar verschillen. Dit is van belang om uiteindelijk gerichte therapeutische interventies te ontwikkelen voor conversiestoornissen.
De vraagstellingen van het onderzoek:
-
Welke schema’s komen het meeste voor bij patiënten met een conversiestoornis met en zonder psychische stressor en verschilt dit van andere populaties zoals de normale bevolkingsgroep en patiënten met een trauma maar zonder conversiestoornis.
-
Is de ernst van schema’s gerelateerd aan de ernst van de functionele beperkingen die gerelateerd zijn aan conversieklachten?
Door middel van kwantitatief onderzoek worden de onderzoeksvragen beantwoord.
Betrokken instellingen
-
Pro Persona, onderzoekslijn Psyche en Soma
-
Radboud centrum Sociale Wetenschappen
-
Heliomare
Financiering
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de opleiding tot klinisch psycholoog.
Looptijd
Startdatum: januari 2018
Geplande einddatum: april 2019