Slaapproblemen en vermoeidheid bij NAH, is er een samenhang met cognitieve klachten en participatieproblemen?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is hersenletsel dat is opgedaan tijdens het leven, na de geboorte. Naar schatting krijgen jaarlijks 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van NAH. NAH kan leiden tot zichtbare en onzichtbare fysieke-, cognitieve- en emotionele en/of gedragsmatige veranderingen. Een algemeen verschijnsel na NAH, met een prevalentie tussen de 16% en 70%, is vermoeidheid. Naast vermoeidheid zijn slaapstoornissen veelvoorkomend na traumatisch hersenletsel. Zo’n 30% tot 70% van de patiënten met licht traumatisch hersenletsel heeft last van een slaapstoornis. Slaapproblemen en vermoeidheid hebben invloed op ons dagelijks functioneren. Naast een verminderd cognitief functioneren heeft vermoeidheid ook invloed op de mate van participatie.
Ook bij Heliomare is vermoeidheid een veelgehoorde klacht bij patiënten met NAH. Mogelijk is er in de praktijk sprake van een onderdiagnosticering van de slaapproblemen na NAH en worden deze klachten onvoldoende behandeld. Met dit onderzoek wordt nagegaan hoeveel mensen in de poliklinische revalidatie in Heliomare last hebben van slaapproblemen en vermoeidheid. De kennis uit dit onderzoek is relevant voor verder onderzoek naar slaapproblemen en de behandeling van deze slaapproblemen.
Doelen van het onderzoek:
-
Onderzoeken of er een samenhang is tussen slaapproblemen en vermoeidheid met cognititieve klachten en participatieproblemen.
-
Onderzoeken hoeveel patiënten van de NAH poli van Heliomare, in de periode van 05-2016 tot 05-2017, last hebben van slaapproblemen en vermoeidheid.
Betrokken instellingen
-
Heliomare
-
Saxion Hogeschool Deventer, Academie Mens en Arbeid (AMA)
Financiering
Het betreft een afstudeeronderzoek.
Looptijd
Startdatum: september 2017
Geplande einddatum: mei 2018