Vermoeidheid na hersenletsel
Vermoeidheid komt vaak voor na hersenletsel. Vermoeidheid na hersenletsel verschilt in een aantal opzichten van de ‘gewone’ vermoeidheid, zoals iedereen die wel kent. Mensen met hersenletsel zijn sneller en meer moe en hebben langer nodig om uit te rusten. De vermoeidheid kan zowel lichamelijk als mentaal zijn. Vooral mentale inspanning zorgt bij mensen met hersenletsel voor de versnelde vermoeidheid en verminderde belastbaarheid. De klachten kunnen ook optreden bij activiteiten die voorheen niet vermoeiend waren, zoals lezen, tv kijken, een gesprek voeren of autorijden.
De vermoeidheidsklachten treden op in de periode direct na het hersenletsel, maar kunnen soms ook nog jaren later gevolgen hebben op het dagelijks leven.
Diagnostiek en behandeling vermoeidheid na hersenletsel
Met behulp van vragenlijsten, registraties, een inspanningstest en neuropsychologisch onderzoek worden aard en ernst van de vermoeidheidsklachten in kaart gebracht. In de behandeling ‘Omgaan met beperkte belastbaarheid (OMBB)’ leer je op een andere manier om te gaan met de klachten zodat je werk, hobby’s en sociale activiteiten meer naar tevredenheid kunt uitvoeren. Dit doe je onder andere door activiteiten anders te gaan verdelen en ze zo uit te voeren dat er minder vermoeidheidsklachten optreden. Ook werk je aan de opbouw van je lichamelijke conditie en energie. De behandeling duurt 12 weken en wordt zowel individueel als in groepsverband gegeven.
Meer informatie
- Accufolder Heliomare
- Folder groepsbehandeling Omgaan met beperkte belastbaarheid
- Hier kun je meer lezen over vermoeidheid na hersenletsel www.hersenstichting.nl/gevolgen/vermoeidheid