Revalidatie bij licht traumatisch hoofd- of hersenletsel
Als huisarts of medisch specialist speelt u een cruciale rol in het herstelproces van patiënten met aanhoudende klachten na licht traumatisch hoofd/hersenletsel (hersenschudding). Bij Heliomare begrijpen we de complexiteit van deze aandoening. Ons gespecialiseerde team staat klaar om patiënten de beste revalidatiezorg te bieden en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Hierbij hanteren we een biopsychosociale aanpak.
Waarom Heliomare?
1. Expertise in revalidatie bij traumatisch hersenletsel: Bij Heliomare hebben we jarenlange ervaring in het behandelen van patiënten met traumatisch hersenletsel. Omdat er veel vraag is naar revalidatie na een hersenschudding heeft Heliomare een zorgpad ontwikkeld. Onze specialisten begrijpen de unieke uitdagingen waarmee deze patiënten worden geconfronteerd en passen evidence-based behandelingsmethoden toe.
2. Multidisciplinaire aanpak: Wij geloven in een biopsychosociale benadering van revalidatie. Ons team bestaat uit psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en andere experts die onder verantwoordelijkheid van de revalidatiearts samenwerken om de diverse symptomen van licht traumatisch hoofd/hersenletsel aan te pakken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en emotionele instabiliteit. Ook (graduele) werkhervatting is onderdeel van onze aanpak. Om te kunnen sturen op de uitkomsten van onze behandeling zetten wij standaard klinimetrie in.
3. Inclusie- en exclusiecriteria:
- Inclusie:
- Aanhoudende klachten na een licht traumatisch hersenletsel (tenminste > 3 maanden) kunnen zowel fysiek, cognitief als emotioneel van aard zijn.
- Diagnose moet gesteld zijn door een neuroloog
- Eerstelijnstherapie (fysiotherapeut, ergotherapeut of psycholoog) in de eerste drie maanden heeft onvoldoende effect gehad.
- Exclusie:
- Actuele psychiatrische problematiek/middelenafhankelijkheid op de voorgrond, waarvoor behandeling elders geïndiceerd is;
- Medische diagnostiek is niet afgerond;
- Patiënt is overtuigd dat klachten geheel neurologisch van aard zijn en staat niet open voor bio psychosociale benadering.
4. Zorgpad (of zorgkader) en modules Groep, PTSS, Slaap en Exposure
Het zorgpad bestaat uit:
- diagnostiek en indicatiestelling middels het gevolgenmodel
- behandelfase (groepsbehandeling, indien geïndiceerd aangevuld met behandeling gericht op slaapklachten en/of trauma,
- afronding revalidatiebehandeling
- Eventueel verwijzing naar 1e lijn of GGZ
- Groepsbehandeling – Een gedragsmatige groepsbehandeling van 8 weken gericht op vermindering van LTH-klachten, zodat deze een minder grote belemmering vormen in het dagelijks leven. Deelnemers worden gestimuleerd om strategieën toe te passen om zo individuele doelen te behalen.
- Module PTSS – Behandeling van 6 weken inclusief EMDR standaardprotocol, eventueel aangevuld met lichamelijk sensatie protocol (LSP).
- Module Slaap – Cognitief gedragsmatige behandeling van 6 weken gericht op insomnie (volgens DSM-5 / ISI>10). Hierbij is het doel verbeteren van slaapkwaliteit waarbij aandacht is voor slaaphygiëne, stimuluscontrole, slaaprestrictie, energieverdeling en invloed van niet-helpende gedachten. Exclusiecriterum is niet behandelde slaapapneu.
- Module Exposure - Behandeling waarin zowel fysieke als cognitieve activiteiten opgezocht worden. Doel van deze behandeling is het vergroten van het vertrouwen en het opbouwen van prikkeltolerantie. Om dit te bereiken worden de verwachtingen van deelnemers op de proef gesteld door de gevreesde of vermeden activiteit onder veilige en gecontroleerde omstandigheden onder ogen te zien.
5. Individueel behandelplan: Elke patiënt is uniek, en daarom stellen we een op maat gemaakt behandelplan op met individuele revalidatiedoelen. Onze aanpak richt zich vooral op vermindering van klachten en een zo optimaal mogelijke zelfstandigheid in mobiliteit, persoonlijke verzorging en maatschappelijke participatie (in relatie, werk en dagbesteding).
6. Faciliteiten: Heliomare beschikt over de faciliteiten voor multidisciplinaire revalidatie.
Door samen te werken met Heliomare geeft u uw patiënten de kans op een doeltreffend herstel en een betere levenskwaliteit. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze aanpak en hoe we kunnen samenwerken in het zorgtraject voor patiënten met aanhoudende klachten na LTH.
T 088 920 92 00 (Aanmeldpunt Heliomare)
Verwijzen kan via ZorgDomein of door het invullen van het verwijsformulier.
Het zorgproduct in ZorgDomein heet: Post commotioneel syndroom / hersenschudding revalidatie.