Rondje Heliomare Wijk aan Zee - QR 6
Tweede Wereldoorlog
Helaas is Heliomare niet ongeschonden uit de oorlog gekomen. De situatie heeft veel spanning opgeleverd bij patiënten en personeel. Patiënten en personeel werden gedwongen om te evacueren.
In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog is het sanatorium nagenoeg gespaard gebleven van oorlogsgeweld. Wel moesten op de eerste oorlogsdag op militair bevel veertig patiënten geëvacueerd worden om bedden vrij te maken voor oorlogsgewonden. Echter, gewonden zijn er nooit gekomen.
In 1941 leed Heliomare schade door mijnontploffingen. Door elektriciteitsrantsoenering konden de liften beperkt gebruikt worden.
Op 6 oktober 1942 moesten alle 350 patiënten en inwonenden geëvacueerd worden naar de bisschoppelijke Kweekschool in Beverwijk. Het vervoer ging met paard en wagen en vrachtauto’s. Heliomare werd vervolgens in beslag genomen door een 700 tal werklieden, die aan de bunkers van de Atlanticwall moesten werken. Maar het werd nog erger. In 1944 moesten patiënten en personeel vanuit Beverwijk nogmaals evacueren, deze keer naar het centraal ziekenhuis in Amsterdam. Met dekschepen en bussen werden ze vervoerd. De voedselvoorziening daalde snel. Gemiddeld hadden de volwassen patiënten daardoor na 3 maanden 1/10 van hun lichaamsgewicht verloren. Slechts de sterksten overleefden.
In juli 1945 keerden de patiënten weer terug in Heliomare, nadat eerst de grote oorlogsschade was hersteld.
Iedereen was blij weer in Wijk aan Zee te zijn.