Hersenz/na extramurale behandeling
Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die na revalidatiebehandeling problemen ondervinden bij het oppakken van hun dagelijkse leven. De behandeling wordt op verschillende plaatsen in het land aangeboden, waaronder bij Heliomare. De behandeling is gericht op het leren omgaan met de gevolgen van NAH en het weer optimaal functioneren in de maatschappij. Hersenz bestaat uit verschillende behandelmodules die plaatsvinden in groepen. Daarnaast vindt er individuele behandeling plaats in de thuissituatie.
Tussen september 2014 tot februari 2015 werd onderzocht of cliënten van Hersenz bij verschillende organisaties in het land, na behandeling vooruit waren gegaan. Bij de start van de cognitieve modules Omgaan met verandering, Grip op je energie en Denken en doen hebben de cliënten doelen gesteld. Daarbij hebben ze aangegeven hoe ze er op dat moment voorstaan op een schaal van 0-10 (voormeting) en hoe goed ze er na 14 bijeenkomsten voor willen staan (wens). Aan het eind van de module is nogmaals gevraagd hoe ze er op dat moment voorstaan (nameting).
Cliënten en naasten waren zeer tevreden over de behandeling. De door patiënten vooraf gestelde doelen waren sterk verbeterd en de door de cliënt gewenste uitkomsten werden behaald (zie diagrammen). Verder bleek uit onderzoek dat ook het lichamelijk functioneren verbeterde. De zorgbehoefte van patiënten nam af evenals het aantal neuropsychiatrische symptomen. Bij de naasten nam de zorglast af en zij gaven aan meer tevreden te zijn met het leven en de vrije tijd. De mate van participatie nam niet af en opvallend was dat de zelfwaardering van de cliënten verminderd was.
Module Omgaan met verandering (Hersenz)
Module grip op je energie (Hersenz)
Module Denken en doen (Hersenz)
De onderzoeksresultaten geven een positieve indruk van de uitkomsten van Hersenz. Een kanttekening is dat uit de resultaten niet kan worden afgeleid of de gevonden veranderingen op de lange termijn ook behouden blijven. Aangezien het onderzoek geen controlebehandeling omvatte, is het ook niet met zekerheid te zeggen of de gevonden resultaten zijn toe te schrijven aan de specifieke interventies van Hersenz of aan het feit dat er extra tijd en aandacht aan deze cliënten werd besteed.
Meer resultaten zijn te vinden op de website van Hersenz.
Hersenz is winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016 en won de hoofdprijs in de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg.